De fouragehandel verenigd in Hisfa gaat met de graszaadbranche in overleg om nog beter te borgen dat er geen diergezondheidsproblemen ontstaan door ongeschikt graszaadhooi.

De Hisfa is ontstemd over het feit dat de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) een volgens haar veel te ongenuanceerde waarschuwing tegen het gebruik van graszaadhooi heeft doen uitgaan.

De GD waarschuwde vorige week tegen onveilig graszaadhooi met hoge concentraties endofyten, die het ongeschikt maken als veevoeder. Onder stressvolle omstandigheden kunnen deze endofyten gifstoffen uitstoten, met name lolitrem, die spierkrampen veroorzaken bij paarden, droogstaande koeien en schapen. Melkkoeien hebben doorgaans minder last van deze stoffen, omdat er minder grote hoeveelheden ruwvoer binnenkrijgen. Bovendien worden in de melk eigenlijk geen residuen van lolitrem of andere gifstoffen teruggevonden, zo wordt gesteld.

De GD vond het nodig om te waarschuwen tegen onveilig graszaadhooi, omdat veehouders volgens haar weer steeds vaker graszaadhooi gebruiken. Bovendien steeds vaker via allerlei tussenhandelaren die de herkomst van het graszaadhooi niet kennen. Daar komen regelmatig problemen van.

Niet alle graszaadhooi is riskant. Hoge concentraties endofyten komen met namen voor op hooi van sportveldgras en recreatiegras. Graszaadhooi van raaigras geeft doorgaans weinig problemen. Hisfa raadt evenwel aan om alleen graszaadhooi te kopen van erkende handelaren en van leveranciers die een telerovereenkomst kunnen laten zien, waarin expliciet staat dat het product geen endofyten mag bevatten.

Bron: De Boerderij

Menu